perjantai 30. joulukuuta 2016

Jumalanäiti uskovien äitinä

Julkaistu alkuaan 7.12.2007

Ortodoksi.netin (vanhalla nyt jo lakkautetulla) keskustelupalstalla heräsi kysymys Jumalanäidistä naisen esikuvana. Aihe syntyi lähinnä luterilaisen papin Jaakko Heinimäen melko lailla ortodoksisuudesta poikkeavista ja osin jopa ortodoksisuutta väärin tulkitsevista ajatuksista kirjassaan: Pyhät (Pieni mies jalustalla ja Pyhiä naisia - yhteisnide), LIKE 2002. Ortodoksi.netin ylläpidon ottaessa yhteyttä asiassa äiti Kristoduliin, vanhalle Ortodoksi.netin sivustolle saatiin opetuspuheiden hakemistoon hänen laatimansa artikkeli:

-> Jumalanäiti uskovien äitinä.

Keskustelun jatkui sittemmin nyt jo lopetetussa foorumissa ja nyt artikkelin pohjalta voi keskustella myös täällä blogissa. Ylläpito on siirtänyt vanhat kommentit tänne ja uusia voi kirjoittaa lisää kuka haluaa. Äiti Kristodulin artikkeli kirvoitti aiemmin kommentteja, kuten esimerkiksi: komeaa puhetta, mutta kovin vaativaa. Samoin uudelleen mirhalla voitelu aiheutti hämmennystä monilla.

Ortodoksi.net / ylläpito

5 kommenttia:

  1. Aiemmasta blogista siirretty kommentti:
    --
    1.
    Liisu
    Tiistai, Joulukuu 11, 2007 klo 11:39

    Kiitos, äiti Kristoduli, kirjoituksistasi! Ne ovat tarpeen tässä ajassa ja maailmassa! Ne koskettavat minua syvästi. Kunpa vain osaisin panna edes jotain opetuksistasi käytäntöön!

    Siunattua Kristuksen Syntymäjuhlan odotusta Sinulle ja kaikille sisarille!

    Vielä tahdon ilmaista iloni ja kiitollisuuteni Lintulan luostarin olemassaolosta! Suokoon Jumala sille menestystä ja rauhaa kaikessa!

    Ystävällisin terveisin Liisu

    VastaaPoista
  2. Aiemmasta blogista siirretty kommentti:
    --
    2.

    Pia Valkonen ortodoksi Lapinlahdelta
    Tiistai, Joulukuu 11, 2007 klo 20:36

    Kiitos kirjoituksesta - ja koko tästä blogipalstasta. Tästä tulee lempilukemistani niin kuin sisar Kristodulin kirjoistakin.
    Toivoisin kuitenkin selvennystä seuraavaan kohtaan: “Tarkkaan ottaen osallistuminen hindulaisiin menoihin on tulkittavissa Kristuksen kieltämiseksi, ja tällaisiin riitteihin osallistunut ortodoksikristitty pitäisi voidella uudestaan, jos hän haluaa palata kirkon piiriin. Kysymyksessä ei siis ole mikään pikkujuttu.”
    Ei kai äiti Amman vertauskuvallinen ja konkreettinenkaan halaaminen välttämättä tarvitse tarkoittaa Kristuksen hylkäämistä. Eikös voisi ajatella, että halatessaan äiti Ammaa ortodoksi itse asiassa sanoo, että kiitos, kun teet työtä rakkauden lisäämiseksi maailmassa?
    Rakkautta ja lämpöä ei liene koskaan maailmassa liikaa eikä kai se meiltä ole pois, jos sitä jakavat myös toisuskoiset?
    Ehkä äiti Amma tuli Suomeen näyttämään peiliä kasvojemme edessä. Aika orpoja ja äidittömiä me Suomen ortodoksit toden totta olemme tähän asti olleet.
    Mutta mitenkäs se äiti Teresa sanoikaan? Jotenkin näin: Meidän pitäisi toimia maailmassa toinen toisiamme kunnioittaen niin, että ortodoksit jaksavat pysyä ortodokseina, hindut hinduina ja muslimit muslimeina.
    Sama Jumala kaikilla vai eikö se niin olekaan?

    VastaaPoista
  3. Aiemmasta blogista siirretty kommentti:
    --
    3.
    Helena
    Lauantai, Joulukuu 29, 2007 klo 17:59

    Olen luterilainen kristitty. Viime vuosina olen lukenut jonkin verran ortodoksista kirjallisuutta, käynyt luostareissa ja osallistunut silloin tällöin ortodoksisiin jumalanpalveluksiin. Mieltäni on paljon askarruttanut meille luterilaisille tuntemattomaksi jäänyt Jumalansynnyttäjä, Jumalan Äiti Neitsyt Maria. Kuinka voisin Häneen tutustua? Kuinka voisin Häntä lähestyä? Kirjassasi Rukouksen valaisema tie mainitset mm. “..Pieni rukouspalvelus Jumalansynnyttäjälle, todella tehokas apu” (s.59). Onko sitä saatavana suomeksi? Tai onko jokin muu kirja, mistä minulle etsinnässäni olisi apua?
    Ystävällisin terveisin Helena

    VastaaPoista
  4. Aiemmasta blogista siirretty kommentti:
    --
    4.
    Jaakko
    Maanantai, Tammikuu 7, 2008 klo 13:39

    Kirjoitan tässä vastaukseksi, että Jumalanäidin pieni ja suuri anomuskanoni julkaistaan toivottavasti jo tänä keväänä mitallisina runomuotoisina käännöksinä. Mukaan tulee myös kanonin musiikki. Lauluyhtye Ortofonia samoin julkaisee tänä keväänä CD-levyn, jossa on koko pieni Jumalanäidin avuksihuutokanonin palvelus papin ja lukijoiden kanssa.

    VastaaPoista
  5. Aiemmasta blogista siirretty kommentti:
    --
    5.
    Anne
    Keskiviikko, Tammikuu 30, 2008 klo 10:09

    Niin Jumlan äiti on lohduttaja, ja olen sannut viime aikoina huomata sen kuinka hän kuulee rukouksen ja myös vastaa siihen.
    Hän on joutuisa auttaja!

    VastaaPoista