maanantai 2. tammikuuta 2017

Äiti Amman halaaminen

Julkaistu alkuaan 12.12.2007

Kommenteissa oli Pian kysymys tekstin ‘Jumalanäiti uskovien äitinä’ kohdalla:
Ei kai äiti Amman vertauskuvallinen ja konkreettinenkaan halaaminen välttämättä tarvitse tarkoittaa Kristuksen hylkäämistä. Eikös voisi ajatella, että halatessaan äiti Ammaa ortodoksi itse asiassa sanoo, että kiitos, kun teet työtä rakkauden lisäämiseksi maailmassa?
Tuon kommentin ja kysymyksen voi lukea kokonaan tekstin: ‘Jumalanäiti uskovien äitinä’ kommenteista. Ohessa vastaus Pialle:
Tervehdys, Pia!

Itsekin olisin valmis halaamaan Ammaa, jos hän tulisi tänne vierailulle ja jos hän sitä tahtoisi - niin kuin ystäviä halataan. Mutta on aivan eri asia osallistua ei-kristillisen uskonnon rituaaliin, ja sitähän Amman tilaisuudet täällä Suomessa ovat, sen mukaan kuin olen niistä kuullut ja lukenut. Paikka on hindutemppelin tapaan koristeltu, siellä soi sakraalinen musiikki, Amman luo tullaan polvillaan, hän kuiskaa jotakin, jota kuulija ei ymmärrä… Hän ei suinkaan esiinny tavallisena hyväntekeväisyyteen antautuneena ihmisenä vaan yhtenä jumaluuden monista inkarnaatioista, jollaiseksi myös hänen seuraajansa hänet kokevat.


Voiko kristitty osallistua tällaisiin menoihin? Alkukirkon aikana kristittyjä houkuteltiin monin tavoin osallistumaan pakanakultteihin, uhraamaan epäjumalille vaikka vain ihan pikkuisen monenlaisiin erinomaisiin syihin vedoten. Mutta he eivät suostuneet vaan pakon edessä kestivät mieluummin marttyyrikuoleman. Ne, jotka pelosta suostuivat uhraamaan, ymmärsivät itsekin olevansa luopioita. Siinä ei kelvannut selitykseksi se, että mielessäni en usko epäjumaliin mutta selvitäkseni hengissä uhraan. Kristinusko ei ole vain ajatuksia vaan myös tekoja.

Kristityltä ei odoteta vihamielisyyttä ketään kohtaan, mutta oletetaan kuitenkin niiden rajojen tuntemista, joiden ylittäminen merkitsee Kristuksen kieltämistä. Jos menee hindutemppeliin polvistumaan jumalallisen Amman eteen, niin tällä teolla osoittaa - ajattelipa hänestä mielessään mitä tahansa - hyväksyvänsä sellaisia asioita, jotka eivät millään sovi yhteen kristinuskon kanssa. Sama koskee kaikenlaista muutakin kuten esim. samanismia.

Jos joku nyt asiaa syvemmin ajattelematta on käynyt Amman halattavana, niin käsittääkseni hänelle riittää, jos hän kertoo siitä synnintunnustuksella ja saa synninpäästön, koska hän on tehnyt sen ajattelemattomuudessaan. Mutta vastaisuudessa on syytä varoa ja harkita tarkoin, mihin lähtee mukaan.
äiti Kristoduli

6 kommenttia:

  1. Aiemmasta blogista siirretty kommentti:
    --
    1.
    Pia Valkonen ortodoksi Lapinlahdelta
    Torstai, Joulukuu 13, 2007 klo 19:50

    Tervehdys jälleen Ylä-Savosta, tämä päivä on kulunut kuumeessa, mutta jaksoin kuin jaksoinkin lopulta netin ääreen. - Ja täällä oli vastaus! Kiitos, kiitos. Ajatukseni selkeytyivät taasen. Perustan omat tietoni äiti Ammasta puhtaasti iltalehtien lööppeihin, joita ruokakaupan kassajonossa tavaan, sekä siihen, mitä äiti Ammasta kerrotaan liikkeen omilla suomenkielisillä nettisivuilla.
    Mutta keskustelu jatkukoon. Aion kysyä sinulta vielä jossain vaiheessa ja jossain muodossa myös synkretismistä sekä new agesta. Kunhan kysymykseni tässä kiteytyvät.

    Pia
    kahden Lintulassakin
    käyneen pampulan
    ortodoksiäiti

    VastaaPoista
  2. Aiemmasta blogista siirretty kommentti:
    --
    2.
    Krysostomos
    Torstai, Tammikuu 3, 2008 klo 12:29

    En pitäisi Äiti Amman halaamista niin kauheana - epäjumalan palvelemisesta puhumattakaan.
    Äiti Ammakin on Jumalan Kuva. Ja koskapa on vain yksi ja sama Jumala, Hän on läsnä Äiti Ammassakin.
    Jumalan rakkautta se Äiti Ammakin vain heijastaa…

    VastaaPoista
  3. Aiemmasta blogista siirretty kommentti:
    --
    3.
    Pia Valkonen
    Maanantai, Helmikuu 25, 2008 klo 18:14

    Hei, jokunen tovihan tässä vierähti ennen kuin saavuin kysymään.
    Niin mitenkä synkretismi tai new age ovat niin pahoja asioita?
    Tunnustan, että ajatukset eivät tällä välillä ole paljon selkityneet. Mutta jos nyt joku tähän joskus vaikka jotain lausahtelisi?

    New agesta sain hyvän vastauksen marssiessamme kesällä Lintulaan ristisaatossa Valamosta. Että kun kyseessä on fuusiotavara, ei se oikein ole mitään.

    Tuota muuten minäkin olen ajatella haroskellut, mitä Krysostomos kirjoittaa, että koska on vain yksi ja sama jumala, hän on läsnä meissä kaikissa.

    Pitäisiköhän kuitenkin käydä välillä omassakin blogissa. Täten menen sinne miettimään.

    terveisin naapuripöydistä huutelija

    VastaaPoista
  4. Aiemmasta blogista siirretty kommentti:
    --
    4.
    Otto
    Sunnuntai, Elokuu 10, 2008 klo 18:14

    Olen aivan samaa mieltä kanssasi, Äiti Kristoduli, siitä että äiti Amman halaamiseen osallistujan kristityn pitää osallistua epäjumalanpalvelukseen.

    Saatan herättää kommentillani aikamoista närää, mutta Pyhästä Raamatusta ja Kirkkoisisen opetuksista kannattaa lukea epäjumalanpalvomisesta.

    VastaaPoista
  5. Aiemmasta blogista siirretty kommentti:
    --
    5.
    Tuula Kätkä
    Sunnuntai, Marraskuu 23, 2008 klo 18:47
    Hyvä vastaanottaja !

    Päinvastoin kuin useimmat edelliset kirjoittajat olen käynyt Äiti Amman tilaisuudessa ja jopa halaamassa häntä,muistaen silloin Vapahtajaani ja kriteerinä lausetta :joka tekee minun Taivaallisen Isäni tahdon.Äiti Amman näen tätä toteuttavan.

    -Äiti Amma ei ollut niin onnekas,että olisi kasvanut kristillisessä kulttuurissa - ehkä meillä silloin olisi kristillinen pyhimys par exellance.

    Mutta kun Jumalan armollisuus esiintyy toisissa vaatteissa,ja ehkä “kehittymättömämmässä” uskonnon ilmentymässä, minun on sitäkin kiireisemmin sitä kunnioitettava nuorempana opillisena veljenä ja ajatellen niin,että jo ennen Kristusta on Jumala maailmaa rakastanut ja siunannut eri uskonnoilla.Ne vain eivät toimineet.

    Ei ole hänen vikansa,että buddhismi vaati yliälykkyyttä ja soi mahdollisuuden eristäytymiselle ja altisti monet kopeiluun. Ei myöskään,että hindujen parhaatkaan aikomukset eivät saaneet aikaan idän valtioissa yhteiskunnallista tai senlaatuista herätyksellistä uskonnollista vakaumusta,joka olisi muuttanut yhteiskunnan tai sen elinehtoja parantanut.
    Nämä uskonnot olivat kokeiluja -joidenkin harvain kohdalla toimivia - mutta vaadittiin yhteinen uhri ja vanhan lakiopin kumoutuminen Kristuksen rakkaudessa ja siihen mittaan säväyttävässä uhrissa,että sen jokainen maapallon asukas,eskimo,arabi,beatnikki tajuaa:toisen puolesta kuoleminen.

    Emme voi olla näkemättä,että vasta Jeesuksen Kristuksen veren vuodettua maankamaraan, vikaan mennellä taivaankappeleella alkoi tapahtua -ei aina ja heti oikopäätä kristillisen etiikankaan mukaan,mutta kaiken tapahtuneen tuloksena meillä on nyt, miekan, vainojen ja noitarovioittenkin jälkeen paljon sellaista,mitä oli mahdotonta ajatellakaan niinä miljoonina vuosisatoina,jolloin Vapautajan jalanjälkeä ei maassa ollut.

    Meillä on kirkkoja,kouluja.opistoja, sosiaalityötä ja hammashoitoa,orpokoteja ja keräyksiä joka alueella -jos kohta aika naftisti kukkaroa niihin raotamme.
    Kuinka moni meistä lahjoittaa asuntoja,sairaaloita,kouluja -äiti Amma lahjoittaa ja onneksi kannattajat mainitsevat asian esitteissä ja Amma-sivustoilla.

    Se lahja ,jonka Amma ojentaa kärsiville ja kodin menettäneille ansaitsee kunnioituksen,koska hän ei jätä hyvää tekemättä.Mutta jääkäämme me kitsastelijat ruotimaan hänen oikeutustaan toimia oman viitekehyksensä -siis rituaalien mukaan.(Ei niitä muuten paljoa ollut ainakkaan Kaapelissa.)Ja Ammahan käskee,kehoittaa siis,jokaista pysymään omassa uskonnossansa.Tiesittekö tämän vai onko miellyttävämpi olla tietämättä?

    En epäile Jumalan tarkoituksenmukaisuutta Jeesusta edeltävissä uskonnonmuodoissa - hinduismi,buddhismi shintolaiset - eihän kaikilla vieläkään ole tietoa tai halukkuuttakaan oppia entisen kovaotteisen siirtomaavallan uskontoa.Pitää antaa aikaa.

    Ei Jumala ole tyhmä -hän valmistaa kyllä itselleen ylistyksen Ammankin kautta - ja ehkäpä Amma sitten joskus korjaa meidän kitupiikkien itsetuntoa kääntymällä kristinuskoon ja ruotijoitten joukkoon.Mielestäni hän noudattaa kristinuskoa jo nyt ilmenneellä tasolla,so. rakkaudessa vaatettamatonta,köyhää ja kärsivää kohtaan.
    Syvästi ortodoksisena näen Jumalan tarkoituksen myös tässä asiassa.Kyllä meidän Kristus on Voittaja ,ja kaikki läänitykset ovat hänen armeliaassa hanskassansa -etenkin sitten kun tulee kaikki kansat saarnattua…
    Voi olla,että henkilökohtainen Jumalani on isompi kuin vikapartion.Laki on nytkin jätettävä kun kerran näkee jonkun hyvässä tarkoituksessa toteuttavan armeliaisuuden täydellisyyttä.
    Annetaan nyt edes Kristukselle pieni mahdollisuus toimia Amman suunnassa.
    terveisin Tuula Kätkä,Kokkola

    VastaaPoista
  6. Aiemmasta blogista siirretty kommentti:
    --
    6.
    Helge Ekman
    Sunnuntai, Joulukuu 14, 2008 klo 9:42

    Äiti Kristoduli

    Kiitoksia kirjoituksestasi 12.12.2007

    Ajattelen aivan samoin kuin sinä.

    Helge 53V, Jeesukseen uskova lutherialainen

    VastaaPoista